25.11.2010
Finansdebatten
12.08.2010
Takk til Japan for denne gang
11.08.2010
Typhoon
Typhoonen var meldt å komme inn over Yakushima i løpet av natta, for så å forsvinne litt utpå ettermiddagen. Det var derfor med en viss skuffelse jeg våknet opp til relativt bra vær. Spiste frokost, salat av tang og bacon, ris, flyvefisk, gjæra brune bønner (noe forferdelige greier) og lit ymse annet. Fortsatt ingen typhoon. Lokalbussene gikk som normalt, og jeg tok turen til stranda jeg ikke hadde vært på dagen før i håp om at badeforholdene skulle være bedre der. Vel ute ved kysten var det åpenbart at noe var i gjerdet, bølgene var betydelig større enn dagen før (begynner nok nå å snakke fire meter) og selv om denne stranda lå innenfor en molo som tok av for det værste var bading utelukket. Vannet så ikke veldig fristende ut heller, med et godt belte drivved, tang, flasker og pimpstein som måtte forseres på vei ut fra stranda. Gikk derfor en tur litt utover langs kysten for å se på bølgene. Ble også sittende å se på en svært iherdig, men etter hvert lettere oppgitt taxisjåfør som tydeligvis ikke fant kundene sine, og derfor dro ut på tur til fots for å finne dem. Tror han gikk minst en kilometer hver vei mens han ropte "Taxi" og en del ting på japansk før han til slutt ga opp og kjørte sin vei.
Rundt lunchtid begynte det å skje ting. Som ofte ved større væromslag ble det først så å si vindstille. Vinden snudde så cirka 90 grader, og så var det hele i gang. Denne gangen var jeg godt forberedt og rakk faktisk å få på meg regntøy før jeg var klissvåt, men jeg kunne nesten like gjerne spart meg det bryet. Varmen var den samme, så svett og klam hadde jeg blitt uansett, og jeg var heller ikke i nærheten av å klare å stenge regnet ute. Om det best kan sammenlignes med å vaskes i vaskemaskin eller dusje i vindtunell vet jeg ikke, men tror nok det ligger et sted der. Så lenge jeg ikke gikk direkte opp mot vinden var det imidlertid ikke ubehagelig, snarere ganske gøy. Det var likevel ganske klart at utendørs ikke var noe værende sted, så jeg kom meg ganske snart på første buss (som faktisk fortsatt gikk) tilbake til ungdomsherberget.
Hovedkonklusjonen etter min første typhoon må bli at typhooner har et ufortjent dårlig rykte. Det var vått og det blåste mye, men likevel var det mest gøy. Her må det bemerkes at Yakushima tydeligvis er godt vant med typhooner og derfor innrettet etter at det kommer en del av dem i løpet av året. Bortsett fra at alle transportmidler til fastlandet var innstilt og at alle holdt seg innendørs fortsatte derfor alt som normalt, og hadde den kommet midt på natta hadde nok knapt noen lagt merke til den. I ti-tida på kvelden var det hele over, og vi kunne følge en oppsummering av dagens vær på den lokale værmeldinga. Typhoonen hadde kommet litt lenger nord-vest enn ventet, med hovedtyngden på sørlige Sør-Korea, men vi hadde blitt tilgodesett med vindstyrke på 32 m/s vi også. Den var nå ventet å fortsette nord-østover, og hvis det ene av de tre scenariene som ble presentert slår til kan det hende vi sees igjen i Fukuoka.
09.08.2010
Yakushima 3
I dag var planen å dra til ei strand og slappe av der. Det finnes tre fine strender på øya, to på motsatt side av øya fra der jeg bor, og en et par mil lenger øst på sørsida. I går kjøpte jeg et busskort som gir to dagers fri reise med alle busser fra selskapet JR (buss-delen av det nasjonale jernbaneselskapet), og valgte derfor å dra til strendene som krevde mest mulig busskjøring. På den måten fikk jeg både mye for pengene og en veldig fin sightseeing-tur. Busskortet er for øvrig noe man absolutt bør kjøpe på Yakushima. Det koster 3000 yen (drøyt 210 Nok), og er mer enn spart inn på en tur fra nord til sør og tilbake.
Framme på stranda var det ikke akkurat strandvær. Temperaturen var på plass, men det blåste og duskregnet. I påvente av bedre vær gikk jeg en liten runde for å ta litt bilder, og hilste på en hel haug med gamle mennesker som jobbet i grønnsakshagene sine. At distriktene eldes og dør ut ser ikke ut til å være noe særnorsk problem. Selv om jeg tidvis synes det kan være vanskelig å anslå alderen på japanere er det ingen tvil om at det er svært mange gamle mennesker her. Etter en snau times tur hadde regnet gitt seg, og jeg la kursen mot stranda. Selv om vinden riktig nok hadde løyet noe, hadde bølgene på ingen måte roet seg, så planene om bading ble fort lagt på is. 2-3 meter høye bølger som bryter så å si i strandkanten blir i voldsomste laget for meg, det er vaskemaskin, ikke bading. Ruslet en tur på stranda, som på alle måter var veldig fin, og traff på en irsk-japaner som fikk oppdatert meg på at det var en typhoon som lå og lurte et sted mellom Japan og Kina som foret oss med regn, vind og store bølger, og at det først var ventet å roe seg om et par dager.
Mens jeg var ute og gikk var det en japaner som hoiet og vinket til meg. Som vanlig skjønte jeg fint lite av hva han ropte, men det var åpenbart at det var noe han ville vise meg. Framme hos ham fant jeg ut at han (og en svært ivrig hund) sto og så på en skilpaddeunge som etter beste evne forsøkte å karre seg ned til havet. Jeg visste at stranda var kjent for at havskilpadder la egg der, men hadde ingen anelse om når klekkingen var, og trodde uansett at det skjedde midt på natta, så det kom som en stor overraskelse. Det lille dyret sto virkelig på for å kave seg de snaue femti meterne ned til vannkanten, og fikk noen skikkelige rundturer i bølgene og opp igjen på land før den til slutt ble borte.
Etter å ha sett et par skilpaddeunger til kjempe seg ned til havet, inkludert en som gikk seg fullstendig vill mellom noen store steiner. For sistnevnte endte jeg ganske ufrivillig opp som skilpaddeekspert på spørsmålet om hvorvidt det var OK å hjelpe den eller ikke. Egentlig hadde jeg ikke peiling på slikt, men magefølelsen tilsa at de ikke skulle hjelpes. Etter å ha sett på hvordan den i over en halvtime kjempet seg rundt blant steiner og dype fotspor uten egentlig å komme av flekken, var det imidlertid vnskelig å holde seg kald og hard. Japanerne som også så på (hvorav ingen egentlig kunne engelsk) var åpenbart like i tvil som meg, men mente tydeligvis dette var noe jeg måtte vite, og henvendte seg derfor hele tiden til meg. Løsningen ble til slutt at vi fikk en liten gutt til å hjelpe den. Skilpaddeungen kom seg ned til vannet, og hvis den egentlig heller skulle dø enn å få hjelp kunne vi alltids skylde på «the stupid little boy».
Tilbake på ungdomsherberget var det mer prat om typhoonen. Det var årets første ordentlige, en snau måned før de egentlig skulle begynne, og ventet å passere det sørlige Japan i løpet av kommende natt og neste dag. Til typhoon å være var den visstnok foreløpig relativt mild og snill, men masse regn og vind på 30 m/s måtte regnes med. Tipset var derfor å skrinlegge alle planer for den kommende dagen, og håpe det gikk over fort. Det første passer meg svært bra, jeg har absolutt ingen planer for i morgen uansett. Det andre håper jeg virkelig også slår til. I overimorgen skal jeg med ferge tilbake til fastlandet, og da håper jeg for det første at ferja går, og for det andre at sjøen er relativt rolig.
08.08.2010
Yakushima 2
Ungdomsherberget jeg bor på på Yakushima er på alle måter veldig japansk. Den store fordelen med dette er at alt er kjemperent og velholdt, at frokost og middag er inkludert i prisen, og at det også her er plenty med morsomme engelske skilt («Rinse the sink after you wash mouth» er nok favoritten). Ulempene er at det er mye tider og rare regler å forholde seg til, japansk bad, at jeg stort sett ikke aner hva jeg spiser og en del andre rariteter. Søppelsorteringa dras nesten like langt som på Hokkaido (hvor de f.eks. hadde fem ulike kategorier for bomull, avhengig av andel andre stoffer det evt. var blandet med), men det er i og for seg en bra ting. At badet (heldigvis untatt toalettene) er stengt mellom klokka ni og klokka fire og at alle lys slukkes klokka ti, føles ikke like fornuftig. Japansk bad vil kort og greit si at man ikke har vanlige dusjer, men noen lave sitte-dusjer man skal skylle seg i før man går oppi et stort og veldig varmt badekar. Er i utgangspunktet ikke overbegeistret for fellesbadekar som står med vannet i hele dagen løsningen, og badevann som her holdt 44 grader frister uansett ikke det minste. Heldigvis er det fullt mulig å skylle av seg en gang, for så å gjøre det et par ganger til, og da blir det cirka som en vanlig dusj, med unntak av at man sitter på en lav krakk.
Til tross for at det ofte ikke er helt enkelt å si hva ting er, smaker maten stort sett ok, og jeg blir alltid god og mett. Til frokost i dag (delvis forklart på ettermiddagen) fikk jeg f.eks. to risballer (trekantet sak av sammenpresset «sushi-ris»), panert svinefilet, en halv stekt flygefisk, salat av gulerot og kål, litt ymse sylta grønnsaker og et hardkokt egg innbakt i ei fiskekake. Til middag var det sashimi av en eller annen hvit og litt rødlig fisk, en slags grønnsak, en panert hvit fisk, litt kylling, noe hvite greier jeg ikke aner hva var (glatte på ene siden, og med små tapper som minnet om mothaker på den andre), men som hadde OK konsistens og smakte som om de kom fra havet, noe gele med sorte prikker, noe jeg tipper var karamelisert søtpotet og noen panerte grønnsaker, i tillegg til de alltid tilstedeværende ris og miso-suppe. Jeg blir stort sett veldig mett, men på en ganske behagelig måte.
I går var planen å gå en rolig liten fjelltur, før jeg skulle en mer omfattende fjelltur i dag. Turen ble på sett og vis rolig, men jeg fikk merke at det er lant opp til fjell på 1600 - 1800 meter når du starter så å si ved havnivå. Jeg hadde også ganske store problemer med å finne veien dit jeg skulle. All skilting er på japansk, som regel uten noen symboler som kan virke rettvisende, og uten noen gjennomført stil. Det eneste engelske kartet jeg har over øya er et veldig grovt og omtrentlig turist-kart, og det japanske kartet er hendig nok skrevet med et forenklet alfabet som ikke samsvarer med det de som har laget skiltene på øya har brukt. Ble etter hvert til at jeg droppa å planlegge hvor jeg skulle, gikk på, og tok ting som de kom. Den kanskje største overraskelsen var hvor rikt dyreliv det var på øya. Bare i løp av den første timen hadde jeg sett to hjort, fem aper, et par store rovfugler og en haug med firfisler. Dyrene her har i motsetning til hjorten på Miyajima og i Nara ikke skjønt at menneskene er deres beste venner og enkleste vei til mat, og har derfor en del hakk høyere personlig integritet.
På rundt 1200 meter traff jeg på den største slangen jeg noen gang har sett uten et glass foran. Stor, svart og stygg som lå halvveis på tvers av veien. Tror ikke jeg tar i hvis jeg skriver at den var minst 2 meter lang. Jeg ble overrasket fordi jeg ikke trodde det fantes slanger på Yakushima, og spesielt fordi jeg ikke hadde sett en eneste plakat som advarte mot dem. Japan går USA en høy gang når det kommer til å advare mot ting som kan tenkes å være skummelt eller farlig, og slangen var i hvert fall skummel, så jeg synes absolutt jeg burde vært advart mot den. Etter å ha kommet meg over det verste sjokket gikk jeg over til å forsøke å få den til å flytte på seg, men det var lettere sagt enn gjort. Godt mulig grunnen til at jeg ikke hadde sett noen advarsler var at den var for lat til å gjøre noe som helst. Stein som landet 5 centimeter foran nesa på den frambrakte ingen reaksjon, først når jeg pirket i den med en lang pinne (veldig lang pinne, fordelen med god tilgang på bambus), fant den ut at det var en idé å flytte på seg.
Planen for i dag var å gå opp til et tre som heter Jamon-Sugi, verdens eldste sedertre, rundt 8000 år gammelt, for så å fortsette til en fjelltopp på ca 1900 meter litt lenger oppi lia. En misforståelse førte imidlertid til at jeg ikke rakk bussen (verten på ungdomsherberget sliter litt med forskjellen på fire og fem, og hadde fram til busstida konsekvent byttet om. Jeg tok derfor fire-femti for å være fem-førti, men dengng ei). Det ble derfor ikke noe 8000 år gammelt tre på meg, men jeg kom meg skikkelig tidlig opp. Benyttet timene jeg plutselig hadde fått til overs til å gå en tur langs kysten. Utrolig hvor mye forskjellig som egentlig vokser her. Har blant annet plukket både pasjonsfrukt og bananer fra trær og palmer i veikanten, og i dag gikk jeg forbi både ananas, papaya og kokkospalmer også. I tillegg kommer alle de tidligere nevnte stueplantene. Lokale bønder har også snappet lagt seg til den fine ordningen med å sette varer til salgs ut langs veien med en boks til å putte penger på. Både en enkel og praktisk måte å få tak i veldig veldig god frukt. Prisene er også mye lavere enn på "fastlandet", hvor frukt kort og greit er kjempedyrt (noe som sikkert skyldes at all frukten som selges utseendemessig er helt perfekt, og pakket inn i minst et lag med beskyttende skum, et lag plast og gjerne litt mer skum og plast også). En galiamelon (riktignok ganske stor, og helt kulerund) kan koste helt oppi 3500 yen (snaut 250 kroner), hvis den regnes som førstesortering.
Siden jeg ikke kom meg dit jeg egentlig hadde planlagt, tok jeg det som lignet mest som erstatning. En slags sedertre-opplevelsespark kalt Yaku-Sugi Land. Det høres absolutt ikke bra ut, men overrasket på alle måter positvt. Fire sløyfer av ulik lengde var tilrettelagt, som gikk innom en lang rekke store trær, over elver og litt hit og dit. I tillegg var det svært godt merket (utrolig nok til og med på engelsk) med navn og alder på trær, artsnavn på både trær og andre planter, og en del om historien til tømmerhogsten på øya. Jeg gikk den lengste sløyfa, og tok en liten omvei via en nærliggende fjelltopp på veien. Selv om det egentlig bare var tre etter tre etter tre som var severdighetene var skogen kjempefin, trærne stor og alt så massivt og mosegrodd og på alle måter vilt, at det rett og slett var en stor opplevelse.
Urutinert nok hadde jeg glemt å sjekke busstidene ned igjen, og endte opp med å komme ned til busstoppet ti minutter etter at den siste bussen for dagen hadde kjørt. Jeg måtte derfor ut på en et par kilometers gåtur for å komme til et busstopp på en annen rute. Der traff jeg på en veldig hjelpsom, men etter hvert gangske slitsom mann, som om ikke annet klarte å gjøre meg veldig stresset og forvirret. Først trodde han alle bussene for dagen hadde gått, og mente jeg måtte gå ned (16 kilometer), så ringte og styra han, så på bussruta jeg hadde med, stoppet et par biler, ringte litt mer og pratet i en walkie-talikie, alt tilsynelatende for å hjelpe meg. Problemet var bare at han ikke kunne et ord engelsk, og pratet i vei til meg på japansk, stilte en haug med spørsmål, ristet på hodet, nikket, viste tommelen opp og kjørte på med et voldsomt korpsspråk, alt uten at jeg hadde den minste anelse om hva som foregikk. Jeg prøvde så godt jeg kunne å smile, si hvor jeg skulle, og se det komiske i situasjonen, men slet med å nå fram med det siste. Dette var åpenbart ramme alvor. Til slutt kom det imidlertid en buss, tilsynelatende like overraskende på oss begge, og jeg fikk kommet meg et stykke nedover. Etter en liten mil måtte jeg bytte buss, og det ble en ny runde styr fordi jeg ikke hadde brukt tur-delen av billetten min, og nå hadde vært med på en retur. Denne gangen var det heldigvis ei som snakket godt engelsk i nærheten, og ting løste seg derfor greit, men det er neimen ikke mye som skal til før ting blir et voldsomt styr.
Nå har jeg både vannblemmer på et par tær og fått nok av trær for noen dager. Planen for i morgen er strand og kanskje snorkling, og så får jeg se om det er morsomt nok til en gjentakelse dagen etter.
06.08.2010
Yakushima
I dag har jeg kommet meg over til turens siste ordentlige mål, Yakushima. Jeg skal ikke skryte på meg å være sjøsterk, så jeg gledet meg ikke akkurat til ferjeturen fra Kagoshima. Fire timer i mer eller mindre åpent hav med hele Stillehavet på utsiden hørtes unektelig skummelt ut. Heldigvis gikk det overraskende greit. Veldig morsomme skyer, og en svært fotogen kystlinje som ble stadig lenger borte sørget for at halve turen var gått før jeg hadde hatt tid til å tenke på noe annet enn å ta bilder.
Yakushima er en øy cirka ti mil sør for det japanske "fastlandet" (Honshu, Kyushu og Shikoku). Yakushima er kjent for bratte, høye fjell, gammel skog og en tidvis vanvittig klimagradient. Lavlandet er sub-tropisk og kjempefrodig med diverse typer palmer og planter jeg kjenner best fra mini-utgaver i norske vinduskarmer, mens toppene ofte er snødekte fram til påske. Øya var tidligere hovedleverandør av store, tykke trær til statuer og templer og slikt, men er nå for det meste vernet. Noen trær klarte imidlertid å snike seg unna å bli tempel, og verdens elste sedertre, ca. 8000 år gamle Jamon-sugi, vokser på øya. På grunn av beliggenheten og de høye fjellene er øya også japans våteste sted, med registrerte årlige nedbørsmengder på over 10 000 millimeter.
På Yakushima bor jeg på ungdomsherberge (funnet ut at det er et bedre ord enn hostell) igjen. Dette ligger ganske langt utti ingenting, men det passer meg bra. Planen her er å slappe mest mulig av før en hektisk hjemtur og så mer eller mindre rett på jobb. De vanlige festmenneskene og hippiene er byttet ut med en miks av japanske skolebarn og japanske dykke-entusiaster. Sliter derfor litt med å være veldig sosial, men skolebarna sørger for plenty med liv uansett. I dag har de tydeligvis vært ute og funnet biller, og dratt dem med seg tilbake i små pappesker. Nå er det bille-race på bordet, bille-race på gulvet og bille-race i gangen. Billene sliter med at gulvet er i overkant glatt, men det virker som om de gjør sitt beste likevel.
Mange japanske småsteder har tydeligvis et veldig sterkt ønske om å være kjent for noe, og på en eller annen måte unike. Dette er vel litt det samme som småsteder i Nord-Amerika også driver med, men her nøyer man seg ikke med å være unik i delstaten eller landet, her er det verden som gjelder. Heldigvis er det mye å velge i hvis en ønsker å være unik. Tidligere på turen har jeg vært innom stedet med verdens største sleiv til å røre i ris med (den var cirka seks meter lang og to meter brei, det mest imponerende var egentlig at den var laget av ett stykke tre) og stedet med verdens største redikker, og tidliger i dag kjørte jeg jammen forbi stedet med verdens minste appelsiner også. Yeah! Et stykke lenger øst på øya ligger et sted kjent som verdens største produsent av flyvefisk-farse. Får se om det er nok til å lokke meg dit.
05.08.2010
Kagoshima
02.08.2010
Osaka 2
01.08.2010
Japan fashion report Vol. 1
Osaka 1
30.07.2010
Miyajima
Hiroshima
29.07.2010
Japan
Japan er en underlig kombinasjon av ganske eksotisk, veldig trygt og så å si alltid veldig, veldig anderledes. Alfabetet er forskjellig, få kan engelsk, maten (kanskje med unntak av plain sushi) er helt ukjent, men likevel er det meste greit forståelig, og det fungerer stort sett vel så bra som alt man er vant med hjemmefra. Den andre store fordelen med Japan er at de har hva jeg tør påstå er verdens best fungerende kollektivtrafikksystem. Det er ikke spesielt billig, hurtigtoga overgår greit NSB på pris, men det går busser, båter eller tog så å si over alt mer eller mindre alltid, ting kommer i tide, er framme i tide, og det er aldri noe problem å komme seg på rett tog eller buss.
Sist fløy jeg til Tokyo, for så å reise vest og nordover etter snø. Tokyo er en by jeg absolutt vil tilbake til, men det er greit å få til i f.eks. en påske, så når jeg hadde nesten tre uker ville jeg bruke disse på noe annet. Jeg fløy derfor til Fukuoka, ganske langt sør i Japan, med plan om å først dra litt nordover, for så å dra ut til en øy sør for "fastlandet". Turen ned tok ca. 22 timer, med lengste strekk på 11 timer fra Frankfurt til Tokyo. Jeg hadde en plan om å omgå jet-lag ved å trekke ut reisedagen, for så å legge meg til normal tid etter lokal tid. Dette gjorde første dag veldig lang, nær 30 timer, men med Jason Bourne-marathon på flyet (alle tre i strekk), og en temperatur som ikke akkurat innbød til å sovne under transit-ventinga i Tokyo, gikk det på sett og vis greit, og det virket til å fungere bra. Sov i hvert fall godt første natta.
Det første som slo meg denne gangen var at det tydeligvis er stor forskjell på tidlig januar og seint juli hva temperatur angår. Når jeg landet i Tokyo var det 39 grader, framme i Fukuoka var det nede i 36, men da var klokka halv elleve om kvelden, og neste morgen i Fukuoka var det 38 grader og styrtregn. Jeg skulle rett videre til Hiroshima, og det var like greit.
De raskeste togene i Japan heter Shinkansen Nozomi Super-Ekspress, og de lever virkelig opp til navnet. Akselerasjonen ut fra stasjonen kjennes, det samme når maksfart er nådd og føreren slipper opp på gassen. Sist jeg var i Japan gjorde jeg unna er 600 kilometer tur på godt under tre timer, denne gangen fikk jeg ikke sjekket distansen, men snittfarta var nok noe av det samme. En time etter at jeg gikk på toget i Fukuoka var jeg framme i Hiroshima.
Oppdateringer følger...